A jobb gumit előre vagy hátra?

Sziasztok!

Most egy rendszeresen visszatérő kérdésre térnénk ki pár gondolat erejéig.
Mindig dilemma, minden gumisnál előfordul és csak kevesen tudják megmagyarázni miért és hová rakják a jobb állapotúnak ítélt gumiabroncsokat?

AZ ELSŐ ÉS LEGFONTOSABB DOLOG, HOGY LEGALÁBB AJÁNLÁS UTÁN, DE MINDIG JÓL LEINFORMÁLT GUMIS SZAKEMBERT BÍZZUNK MEG AZ AUTÓNK GUMICSERÉJÉVEL, GUMIJAVÍTTATÁSÁVAL, EZZEL IDŐT, PÉNZT SPÓROLVA ÉS BIZTONSÁGOT ALAPOZVA MAGUNKNAK!

Térjünk ki pár szóval arra, hogy mitől jobb az egyik gumi mint, a másik. Nagyobb profilmélységű, tehát több vizet szorít ki, nincs kikeményedve, frissebb gyártású, nincs megtépve a futófelület. Ha ezek alapján átvizsgáltattuk az abroncsokat és kiválasztottuk a jobb minőségűt akkor felkerülhetnek a kiválasztott tengelyre.
Nézzünk egy példát: Tegyük fel, hogy 4 egyforma gumink van és nem voltak cserélgetve az első és a hátsó tengely abroncsai az előző szezon alatt, hogy beérjék egymás kopásképét. Így egy pár hónap alatt a tengelyek között akár 2-4 milliméter különbség is előfordulhat. Az első tengely profilmélysége így 4 mm, míg a hátsóé 6,5 mm maradt. Az első vagy meghajtott tengely mindig jobban kopik a nagyobb fékerő és az autó haladásához szükséges erők földre juttatása miatt. Tehát a hátsó tengely abroncsai jobbnak bizonyulnak.
Hova szereljék fel őket?
CSAKIS A HÁTSÓ TENGELYRE!
Míg az első tengelyre felhelyezett jobb állapotú gumikkal az autó viselkedése félrevezetheti a sofőrt a megfelelőnek érzett hajtás és fékezés miatt, addig a hátsó tengely abroncsai rég a teljesítőképességük határait feszegetik. Így ha az első tengely megcsúszik, a hátsó már nem fog megfelelően tapadni és kitolja az autót, a fara kicsúszhat ezzel irányíthatatlanná válva, balesetet előidézve.
Ellenben ha a rosszabb állapotú gumikat helyezzük az első, meghajtott tengelyre akkor az autót bizonytalanabbnak, instabilabbnak érezzük és nem megyünk bele veszélyesebb helyzetbe. Valamint ha az eleje mégis megcsúszna az autó fara még mindig tapadni fog és sok esetben megmenthet minket a bajtól.

Másrészről így az elől lévő abroncsok akár 1-2 évvel hamarabb elkopnak és nem kell egyszerre 4 gumi árát kifizetnünk. Csak figyeljünk, hogy az új gumik szintén a hátsó tengelyre kerüljenek!

Ha kérdésed van keress minket bizalommal a XVI. kerület Veres Péter út 67. szám alatt vagy a 06302824157 -es telefonszámon!